Sommardäck

När ska man egentligen byta till sommardäck efter vintern? Jo enligt lagen så kan man faktiskt byta redan den första april om väglaget är tjänligt enligt polisen. Sedan kan du ha på dem ända fram till första december.

Inför ett köp av nya sommardäck så finns det en del saker som du bör tänka på, självklart vad du själv behöver men även säkerhet. Det finns massor av olika märken och du väljer de däck som passar dig bäst. Det finns ingen typ av sommardäck som är den ultimata typen av däck men det finns många som är riktigt bra. Bäst är kanske att fråga din egen bilhandlare om vad som är bra. Fråga vilka däck som passar till den bil du kör och prata om vilka miljöer som du kör mest i. Det som bestämmer om däcken du väljer är bra eller inte är på vilken bil dem sitter och hur du använder dem helt enkelt. En viktig sak att tänka på är däckens märkning, de ska var typgodkända. Märkningen ska vara E eller e och godkända enligt reglementet för ECE 30, EG-direktiv 92/93/EEG eller ECE-reglemente 108.

Mönsterdjup

Detta är väldigt viktigt för att du ska ha bra grepp om vägbanan även om den är fuktig. Mönsterdjupet på sommardäck måste vara minst 1,6 mm, är vägbanan blöt efter regn får det gärna var så mycket som 3 mm. Många tänker kanske att ja däck det måste man ha men dem ska vara så billiga som möjligt. Då inser man inte att däcken är extremt viktiga för att bilen ska fungera överhuvudtaget. Har du dåliga däck så kan hela din och bilens säkerhet sättas på spel.

När det gäller ålder på däck så finns det inga exakta riktlinjer men hållbarheten kan helt klart försämras med åren. Speciellt om man inte förvarat dem som man ska. Däck ska alltid ligga torrt, svalt och mörkt när de inte används. Det finns även rekommendationer som säger att man bör köpa nya sommardäck när dem är åtta år gamla. En sak man inte får glömma är också att kolla lufttrycket. Det påverkar mer än du tror, bland annat hur mycket bensin bilen drar med mera. Titta alltid i din bils instruktionsbok för att se vad det rekommenderade lufttrycket är.

Annons